onsdag 10 april 2013

Lite tankar om "pling-i-rutan"

Jag ska börja titta på hur jag ska lägga in ljud vid mål på TipsXtra.se. Den gamla hederliga "pling-i-rutan" från Tipsextra på TV plingade helt enkelt till så att man skulle vakna till från lördagsslummern i soffan.

I TippX 2000 tog jag det ett steg till - Jag har där olika pling beroende på om det senaste målet ger systemet:

1) Fler rätt (jubel)
2) Färre rätt (dystert ljud)
3) Ingen skillnad (neutralt "pling")
4) 13 rätt (Fanfar! Har dessvärre aldrig fått uppleva det...)

Detta är jättebra. Men. Tänk så här:

Du har säker 1:a på Man C - Newcastle (2013-03 30, 4 - 0).
Det blir 1 - 0. Fler rätt på systemet, jubel.
Det blir 2 - 0. Samma antal rätt, neutralt ljud. Men din säkra match har precis blivit ännu lite säkrare. Då vill du kanske veta det via ljudet.
Sen blir det 3 - 0 och matchen är i praktiken i hamn. Fortfarande neutralt ljud, för du har ju inte fler rätt.

Omvänt gäller samma sak: Har du 1X på en match och det blir 0 - 1 så är ju det tråkigt. Men blir det 0 - 2 så är det ju en riktig uppförsbacke. Men det har inte blivit färre antal rätt än vid ställningen 0 - 1, så plinget är neutralt.

Jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra. Är det ens ett problem - det räcker kanske bra med att plinga olika när antal rätt på bästa raden ändras?

Kommentera gärna!

4 kommentarer:

 1. Hej
  Egentligen finns det ju inget neutralt pling precis som du påpekar, ett mål förändrar ju alltid någonting även om den inte förändrar tecknet i matchen eller antal rätt. Jag tycker det är en rolig idé med olika plingljud som jag tror vissa uppskattar men jag brukar titta på en eller två matcher live på datorn och ha liverättningen öppen i annan flik och då är det kanske roligast om det plingar neutralt oavsett om det är ett "bra" eller "dåligt" mål för maximal spänning då vet man ju inte förrän man tittar om det var det där målet man ville ha eller tvärtom? :D Då vet man ju bara att det hänt någonting och så kan man inte låta bli att titta...Men jag testar gärna olika plingljud tycker det är en kul idé så om möjligt får du gärna lägga in att man kan välja hur det plingar (neutralt eller inte).
  Mvh Johan

  SvaraRadera
 2. .Men jag testar gärna olika plingljud tycker det är en kul idé så om möjligt får du gärna lägga in att man kan välja hur det plingar (neutralt eller inte).
  Håller med

  SvaraRadera
 3. Vi börjar i liten skala, så nu finns det ett "pling" när något har ändrats. Har testat på Mac (Chrome, Firefox & Safari) och iPhone än så länge, och där fungerar det bra.
  Går att testa på valfri avslutad omgån, tex:
  http://tipsxtra.se/systems/goalservice/105/1

  SvaraRadera
 4. Nu finns det ny pling-i-rutan inlagd. Ska bli spännande att få lite synpunkter. Fungerar dessvärre inte på IE just nu.

  SvaraRadera